-
Posted By happyadmin
-
-
Comments 0
Zirconiul este un material folosit în stomatologie de mai bine de 20 de ani. Și-a dovedit calitățile de-a lungul timpului și de aceea în momentul actual este foarte des folosit ca material de elecție pentru coroanele dentare.
Deși în multe articole de specialitate accentul este pus pe avantajele sale, eu voi începe cu dezavantajele. De ce? Pentru că e important să știți că nici cel mai bun material creat de om nu e la fel de bun precum dintele natural. Motivul pentru care acum mulți ani zirconiul ne-a convins este duritatea lui excepțională. Îmi amintesc când am încercat să spargem cu ciocanul o coroană de zirconiu, cât de mult ne-a luat s-o distrugem. Totuși, acest avantaj este în același timp și cel mai mare dezavantaj al zirconiului. Duritatea mare implică o elasticitate aproape inexistentă, iar asta poate duce la o suprasolicitare a rădăcinilor dinților cu astfel de coroane, în special la pacienții cu bruxism. E mai rău când se sparge dintele decât când se sparge coroana. Din același motiv de lipsă de elasticitate, zirconiul nu este indicat pentru punți lungi, când lipsesc mai mult de 2 dinți adiacenți. În astfel de situații, dacă dinții lipsă nu pot fi înlocuiți cu implanturi dentare, este de preferat ca material ceramica pe suport metalic.
În afară de acest aspect, ceramica pe zirconiu are foarte multe beneficii.
Asigură o estetică excepțională, având o transparență superioară metalo-ceramicii.
Coroanele metalo-ceramice dau uneori un aspect gri al gingiei, iar la un timp după cimentare, dacă gingia se retrage, poate să devină vizibilă marginea metalică a coroanei, însă aceste aspecte foarte inestetice nu le întâlnim la coroanele de ceramică pe zirconiu.
Are o foarte bună bio compatibilitate cu țesuturile din jurul dintelui. Permite o șlefuire mai redusă, minim-invazivă.
Are o adaptare superioară, fiind create în laborator prin tehnologii moderne digitale, minimizând astfel numărul de ședințe.
Pe scurt, avantajele ceramicii pe zirconiu sunt mai multe decât dezavantajele. Cu toate acestea, nu ne grăbim să “încoronăm” orice dinte. Șlefuirea unui dinte este o manoperă ireversibilă iar decizia de a face sau nu o coroană (sau mai multe) și tipul materialului potrivit se ia după o consultație complexă. Cei care ne cunosc știu cât de mult insistăm pe păstrarea integrității dinților naturali. Cu excepția câtorva cazuri de discromii severe, în care coroanele de ceramica pe zirconiu au adus acel “wow” estetic atât de așteptat de pacienți, nu șlefuim dinți dacă nu e musai.
În concluzie, repetăm aceleași sfaturi și rugăminți: aveți grijă de dinții voștri și lăsați în urmă trendul dinților albi ca faianța. Orice modă trece, dar alți dinți nu vă mai cresc.